Przenośniki specjalne (nietypowe)

Przenośniki klinowe (grippowe)

Przenośniki klinowe (inaczej – grippowe) służą do przemieszczania poziomego i pionowego produktów o regularnych kształtach. Zbudowane są z dwóch położonych naprzeciw bieżni wyposażonych w kliny (gumowe nakładki), które delikatnie ściskają produkty. Transport odbywa się na zasadzie klinowania produktów pomiędzy tymi dwiema bieżniami. Przenośniki takie stosowane są tam, gdzie zachodzi potrzeba transportu nie tylko w poziomie, ale i w pionie. Dzięki temu można np. połączyć dwie linie pracujące na różnych poziomach. Przenośniki klinowe mogą być wyposażone w regulowane prowadnice szerokości, dzięki czemu można przemieszczać produkty o różnych kształtach i wielkościach na jednej linii. Urządzenia takie znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

 

Źródło: SpanTech

 

Przenośniki spiralne

Ciekawym pomysłem na stworzenie bufora lub zmianę wysokości transportowanych przedmiotów są przenośniki spiralne. Czasami spotyka się określenie tą nazwą przenośników ślimakowych, ale to są dwa różne urządzenia. Przenośnik ślimakowy służy zwykle do transportu materiałów sypkich (ale także cieczy, zawiesin) i jest zbudowany na zasadzie śruby Archimedesa. Przenośnik spiralny wyposażony jest w elastyczną “taśmę”, która porusza się po spirali.

Przenośnik spiralny wyposażony jest w element transportujący w postaci taśmy modułowej (płytkowej) lub siatkowej łukowej. Zaletami takich urządzeń jest niewielka zajętość miejsca, możliwość wykonania urządzeń o praktycznie dowolnych średnicach i liczbach zwojów. Mogą one być wykorzystane jako bufor transportowanych przedmiotów, który ma na celu ich przetrzymanie w określonym miejscu w zadanych warunkach (chłodzenie, podgrzewanie, odparowywanie) lub zamiast tradycyjnych wind – w celu umieszczania produktów np. w regale, przemieszczenia na inny poziom na linii produkcyjnej lub w celu ominięcia ciągów transportowych.

Przenośniki spiralne często wykorzystywane są w przemyśle spożywczym w takich procesach produkcyjnych jak: dojrzewanie, schładzanie, odparowywanie, suszenie, podgrzewanie, zamrażanie lub magazynowanie. Ze względu na niewielki stopień nachylenia nie jest wymagane stosowanie takich elementów jak zabieraki, czy powierzchnie gripowe.

Authors

Related posts

Góra
English