Pompa Certa idealnie się sprawdza przy transporcie drożdży w dużym, niezależnym browarze

 

Drożdże są jednym z najważniejszych składników procesu warzenia piwa. Ten jednokomórkowy organizm przekształca cukry proste, takie jak glukoza i maltoza, w alkohol oraz w dwutlenek węgla, który daje piwom, takim jak Pilsner, orzeźwiające bąbelki. Dlatego podczas pompowania żywych drożdży należy szczególnie dbać o to, żeby ich nie uszkodzić, gdyż mogłyby to pogorszyć jakość produktu.

W kanadyjskim browarze Steam Whistle do pompowania drożdży wykorzystywana jest pompa MasoSine Certa firmy Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG). Pierwotnie pompę Certa 100 dostarczono do browaru w Toronto jako część wyposażenia warzelni zaprojektowanej przez światowych liderów w zakresie urządzeń piwowarskich Esau & Hueber. Teraz została ona wykorzystana jako mobilna pompa do efektywnego i niezawodnego przesyłania drożdży.

Dzięki specyficznej konstrukcji pompy MasoSine Certa nie uszkadzają komórek drożdżowych, tym samym poprawiając fermentację, a co za tym idzie – jakość i smak piwa, który jest bardzo ważny dla konsumentów i stanowi o unikatowości browaru. Dlatego browary wymagają takiego procesu produkcyjnego, który będzie zapewniał, że w każdej partii piwa jego smak pozostanie taki sam.

 

Historia Steam Whistle

W ciągu ostatnich dwóch dekad browar Steam Whistle przeszedł długą drogę – od marzenia, które narodziło się pewnego wieczoru przy kominku, do jednego z największych i najbardziej cenionych rzemieślniczych browarów w Kanadzie. Steam Whistle’s Pilsner jest warzony w historycznej rotundzie John Street Roundhouse położonej w pobliżu słynnej wieży telewizyjnej CN Tower w Toronto. Kiedyś w tej rotundzie mieściły się warsztaty serwisujące parowozy firmy Canadian Pacific Rail – co stało się inspiracją dla marki browaru.

Warto przy tym zauważyć, że Steam Whistle’s Pilsner jest jednym z niewielu Pilsnerów na świecie, który jest produkowany zgodnie z surowymi normami bawarskiej Ustawy o czystości (alkoholu) z 1516 roku. Nie jest do niego dodawany syrop kukurydziany, polepszacze ani konserwanty, a firma używa do warzenia tylko czystej wody źródlanej, słodu jęczmiennego, chmielu i drożdży.

 

Wyzwania związane z przepompowywaniem drożdży

Jednym z głównych wyzwań podczas przepompowywania żywych drożdży jest zapobieganie uszkadzaniu przez pompę ich delikatnych komórek. Pod tym względem dużą skutecznością wyróżniają się urządzenia MasoSine firmy WMFTG. W ich przypadku, dzięki specjalnej konstrukcji pompy, naprężenia ścinające w pompowanym płynie są bardzo niewielkie, co chroni drożdże przed uszkodzeniem.

Wykorzystywana w browarze Steam Whistle warzelnia trójnaczyniowa firmy Esau & Hueber zapewnia wydajność 125 hl przy zawartości ekstraktu 12,0°P w skali Plato podczas oczyszczania brzeczki, utrzymywania bilansu wodnego oraz mycia w systemie CIP (clean in place). W celu zagwarantowania optymalnej jakości i wydajności brzeczki w warzelni zaprojektowanej zgodnie z normami ULc, CSA i TSSA-CRN, zastosowano najnowszą technologię warzelniczą.

Pompa MasoSine Certa 100 została dostarczona jako część wyposażenia warzelni. Pierwotnie była ona wykorzystywana do transportu drożdży w innej części browaru. Obecnie została zainstalowana na specjalnie zaprojektowanym wózku wyposażonym w przemiennik częstotliwości (VFD). Dzięki temu pompa może być wykorzystywana jako urządzenie mobilne w różnych częściach instalacji – tam, gdzie akurat jest potrzebna.

 

Nieznaczne ścinanie, mała pulsacja

W browarze Steam Whistle mobilna pompa MasoSine Certa służy do przesyłania lepkich drożdży ze zbiorników znajdujących się wokół browaru, w czasie i w ilościach wymaganych przez proces produkcyjny. Rozwiązanie to, które jest wykorzystywane już od 18 miesięcy, funkcjonuje zdecydowanie lepiej niż stosowane wcześniej pompy membranowe. Na przykład nie korzysta się ze sprężonego powietrza, co pozwala znacznie obniżyć zużycie energii i koszty. Ponadto zapewnione jest płynne pompowanie przy niskich naprężeniach ścinających, a czyszczenie i konserwacja urządzenia są znacznie łatwiejsze.

Pompy MasoSine Certa zostały zaprojektowane specjalnie do pracy z produktami o wysokiej lepkości i o małej odporności na ścinanie. W przeciwieństwie do tradycyjnych pomp wirnikowych, w których łopatki wirnika dosłownie przecinają pompowany płyn, sinusoidalny wirnik pompy Certa łagodnie przepycha płyn przez pompę praktycznie nie powodując pulsacji. Dzięki temu podczas transportu substancji o wysokiej lepkości, takiej jak drożdże, zużycie energii może być niższe nawet o 50%. Idealne dla branży spożywczej pompy Certa mają certyfikaty aseptyczności EHEDG Type EL Class I i 3A. Certa 100 jest najmniejsza z siedmiu modeli pomp oferujących natężenia przepływu do 99 tys. litrów na godzinę przy ciśnieniu do 15 barów.

 

Inne zastosowania

Wykorzystanie pompy Certa 100 do przesyłania drożdży okazało się takim sukcesem, że brane są pod uwagę możliwości jej zastosowania w kolejnych obszarach. Obecnie trwa ocena rentowności tych pomysłów.

W browarze Steam Whistle wykorzystywana jest także pompa przewodowa marki Bredel. Służy ona do filtracji piwa przez ziemię okrzemkową (DE), która jest materiałem o wysokich właściwościach ściernych. W tym przypadku pompa przewodowa Bredel jest idealnym rozwiązaniem.

 

Źródło: WMFTG

Authors
Tagi

Related posts

Góra
English