Rozwiązania NSK dla branży produkcji żywności i napojów

Sektor produkcji żywności i napojów od dawna stanowi obszar zainteresowania NSK, jednej z największych firm produkujących łożyska toczne. Łożyska NSK opracowane specjalnie dla tej branży charakteryzują się istotnymi cechami konstrukcyjnymi, takimi jak zastosowanie materiałów nierdzewnych, uszczelniona konstrukcja i fabryczne smarowanie na cały okres eksploatacji dopuszczone do krótkotrwałego kontaktu ze środkami spożywczymi.

Ciągłe, szybkie działanie i najbardziej surowe standardy higieny oraz warunki pracy wymagają niezawodnych, solidnych łożysk ułatwiających ekonomiczną produkcję. Oprócz odporności na działanie wysokich temperatur, wody i chemikaliów łożyska muszą także zapewniać wyjątkową wydajność i bezobsługowe działanie, jak również bezpiecznie i niezawodnie zapobiegać zanieczyszczeniu środków spożywczych.

Zastosowanie łożysk w produkcji żywności obejmuje procesy przetwarzania surowców, takie jak cięcie/krojenie, mieszanie czy formowanie oraz procesy transportu, kontroli, podgrzewania i pakowania. Natomiast w przypadku produkcji napojów najważniejsze zastosowania łożyskowe to formowanie butelek, napełnianie, uszczelnianie, kontrola i pakowanie.

Aby ułatwić wybór łożysk pod kątem powyższych procesów firma NSK zaktualizowała katalog «Rozwiązania dla sektora produkcji żywności i napojów». Ta wszechstronna publikacja zapewnia przegląd sektora i podkreśla indywidualne wymagania linii produkcyjnych żywności i napojów. Zaprezentowano również kluczowe rozwiązania łożyskowe.

 

 

Jednym z wyróżnionych produktów NSK są zespoły łożyskowe Silver-Lube

Produkty Silver-Lube wykorzystują wysokiej jakości nierdzewne pierścienie, koszyki i kulki wraz z nośnikiem uszczelki, wkrętami dociskowymi, smarowniczkami i tulejkami w obudowach. W konstrukcji zastosowano również uszczelki z gumy nitrylowej i odrzutniki oleju ze stali nierdzewnej wraz obudową z termoplastycznej żywicy poliestrowej. Łożyska są fabrycznie napełnione smarem o szerokim zakresie temperatur pracy, spełniającym normę USDA H1 (dopuszczalny przypadkowy kontakt środka smarnego z żywnością).

Zaprezentowano również serię zespołów łożyskowych Life-Lube, która łączy odporność na korozję obudów Silver-Lube z charakterystyką uszczelnień i smarowania łożysk Molded-Oil. Szczególnie istotne jest przystosowanie łożysk Life-Lube do pracy w środowiskach wilgotnych, również w takich, gdzie wykorzystywane są ciecze i/lub chemikalia procesowe.

Rozwiązania Molded-Oil to kolejne ważne produkty przedstawione w nowym katalogu. Szeroko stosowane w zakładach produkcji żywności i napojów nie tylko zapobiegają wnikaniu zanieczyszczeń (takich jak woda i cząsteczki), ale także utrzymują smar w łożyskach, uniemożliwiając przedostawanie się go do innych części maszyny, gdzie mógłby zetknąć się z żywnością. Łożyska te zostały wyposażone w zastrzeżony materiał impregnowany olejem, który opiera się na formule środka smarującego i żywicy poliolefinowej o wysokim powinowactwie do oleju. Tego typu materiał nośnikowy stale uwalnia środek smarny przez długi czas, dzięki czemu wyeliminowano konieczność uzupełniania oleju smarującego, a środowisko pracy pozostaje czyste.

Kolejna wyróżniona sekcja katalogu przedstawia smary do maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności. Warto podkreślić, że firma NSK – jako pierwsza na świecie – opracowała środek smarny oparty w 100% na środkach pochodzenia spożywczego. Smar H3G posiada certyfikat NSF w kategorii H3, oferując niski moment obrotowy, doskonałą odporność na wodę i małe wycieki w środowiskach, w których maszyny są wystawione na działanie wody. Smar ten może być stosowany w zastosowaniach do 90°C, natomiast smar H1R rozszerza ten zakres do 120°C, a H1B do 200°C. Smary H1R i H1B spełniają standardy halal i koszerności.

Obecnie na platformie e-book NSK www.nsk-literature.com można pobrać zaktualizowany katalog »Solutions for the Food and Beverage Industries» w języku angielskim – wkrótce będą dostępne inne wersje językowe.

 

Źródło: NSK

Authors
Tagi

Related posts

Góra
English