Przełom w tradycji: polimerowe łożyska poprawiają żywotność oraz higienę produkcji wina

W tym roku zbiory winogron w Baden w Niemczech rozpoczynają się na początku sierpnia. Eksperci spodziewają się, że będzie to jeden z najbardziej obfitych w plony rok w południowym regionie kraju. Po zebraniu, delikatne przetwarzanie winogron odgrywa kluczową rolę w jakości wina. Maszyny do usuwania łodyg ostrożnie odrywają owoce od łodyg. Stosowane są tutaj bezobsługowe i bezsmarowe łożyska ślizgowe iglidur J , za pomocą których łożyskowany jest bęben wewnętrzny i które przyczyniły się do zwiększenia żywotności.

 

 

Nawet starożytni Egipcjanie cenili wino. W tym czasie winogrona zbierano ręcznie z winorośli, a następnie miażdżono stopami w dużej kadzi. Aby uniknąć gorzkich tanin w winie, łodygi i szypułki były usuwane podczas zbierania. Zasada produkcji wina niewiele się zmieniła do dziś. Jednak maszyny wykorzystywane w tym procesie poczyniły wielkie postępy. Podczas żniw winogrona są zbierane maszynowo wraz z łodygami i szypułkami. Następnie są transportowane do maszyny usuwającej zbędne części rośliny. W urządzeniu podobnym do pralki, za pomocą sita o kształcie bębna, owoc oddzielany jest od odpadów. Otoczenie brudu, drewna i moszczu stanowi prawdziwe wyzwanie dla łożysk. W związku z tym łożyska iglidur J Siprem International używa łożysk ślizgowych z iglidur J.

 

iglidur J dla większej dostępności maszyny

W samej Kalifornii 130 000 litrów przechodzi przez obiekty Siprem International w ciągu zaledwie dwóch miesięcy. Łożyska iglidur J są bezsmarowe, odporne na chemikalia i charakteryzują się niskim współczynnikiem pochłaniania wilgoci – cechy, które umożliwiają niezawodną, ciągłą pracę obrotową bębna. W tym trudnym środowisku poprzednio używane, metalowe łożyska musiały być serwisowane i wymieniane raz za razem ze względu na resztki drewna. Zostały one ostatecznie zastąpione polimerowymi łożyskami ślizgowymi firmy igus. Łożyska iglidur zostały zaprojektowane w celu wydłużenia żywotności maszyny i skrócenia jej czasu przestoju.

 

Źródło: igus

Authors

Related posts

Góra
English