Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

W przypadku tego typu urządzeń istotne są takie parametry jak spore szerokości robocze, możliwość dozowania środka chemicznego, modułowość, a także zastosowanie nowoczesnych rozwiązań – automatycznego płukania zbiornika, szybkiego napełniania wodą czy Systemu Inteligentnych Kluczy umożliwiającego przydzielanie uprawnień operatorowi przez kierownika (zaprojektowanego dla urządzeń Kärcher). Warto zwrócić uwagę na to, aby kupowana szorowarka miała smukłą sylwetkę, bo ułatwia to znacznie manewrowanie nią pomiędzy regałami. W przypadku wybrania szorowarki z napędem na wszystkie koła, można liczyć na stabilną jazdę na wilgotnych i śliskich powierzchniach lub na stromych podjazdach. W sytuacjach gdy powierzchnie do sprzątania są bardzo duże i wymagają częstych przejazdów, zasadne bywa użycie sprzętu łączącego w sobie funkcje zamiatania oraz szorowania w jednym przejściu roboczym.

W strefie produkcji stosowane są z kolei rozmaite myjki przemysłowe, które służą do czyszczenia, odtłuszczania i odkażania linii produkcyjnych, maszyn, urządzeń, taśmociągów, instalacji, powierzchni roboczych, filtrów, okapów, kratek wentylacyjnych oraz wszelkich innych elementów znajdujących się w halach produkcyjnych. Jeśli chodzi o urządzenia, które są do tego niezbędne, można wybierać spośród myjek dużych, małych, mobilnych, stacjonarnych, ręcznych, automatycznych, elektrycznych, hybrydowych, natryskowych, zanurzeniowych czy kompaktowych. Natomiast szczególnie ważne rozróżnienie dotyczy sposobu czyszczenia. Zakłady z sektora spożywczego różnią się między sobą, jeśli chodzi o rodzaj produkowanej żywności i dlatego każdy z nich musi wybrać takie myjki oraz taką technologię czyszczenia, które sprawdzą się w nim najlepiej.

 

Źródło: Kärcher

 

Technologie czyszczenia i dezynfekowania stosowane w przemyśle spożywczym

Jak już zostało wspomniane, istnieje wiele metod usuwania zabrudzeń, które mogą być wykorzystywane w przedsiębiorstwach spożywczych. Należą do nich czyszczenie: parą wodną, suchym lodem, specjalnymi preparatami, poprzez piaskowanie, sodą, kulkami szklanymi, łupinami orzechów czy ręczne.

W przypadku zastosowania pary wodnej lub suchego lodu nie powstają żadne odpady, z którymi mamy do czynienia w innych przypadkach. Obie metody są ekologiczne, bo nie wymagają stosowania preparatów chemicznych. Para i suchy lód wypuszczane pod wysokim ciśnieniem docierają w trudno dostępne miejsca i nie trzeba demontować czyszczonych elementów. Poza tym nie niszczą powierzchni, na których są stosowane, a pod tym względem dobrze sprawdzają się także odpowiednie środki czyszczące. Wiele z nich ma poza tym silne właściwości dezynfekujące, co powoduje, że pomimo toksyczności ich użycie bywa w pełni uzasadnione. Bez wątpienia preparaty kwaśne, zasadowe i dezynfekujące są niezbędne w przypadku stacji mycia CIP, z których korzystają przedsiębiorstwa wyposażone w zamknięte ciągi technologiczne. Pozostałe metody są mniej skuteczne, dlatego w zakładach przemysłu spożywczego bierze się pod uwagę przede wszystkim czyszczenie parą wodną, suchym lodem oraz detergentami.

 

Authors

Related posts

Góra
English