SKF wprowadza odporne na korozję łożyska zgodne z najwyższymi standardami przemysłu spożywczego

SKF-stainless-steel-deep-groove-ball-bearing_8M4C9856_A_m

 

Firma SKF wprowadziła na rynek nową serię łożysk spełniających wymagania przemysłu spożywczego – ograniczających do minimum niebezpieczeństwo zanieczyszczenia żywności i powstania konieczności wycofania produktów z rynku. Nowa seria łożysk kulkowych zwykłych ze stali nierdzewnej (VP311) SKF Food Line spełnia dwa podstawowe wymagania tej branży:
• uszczelnienia wykonane z kauczuku syntetycznego spełniającego wymagania zarówno amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), jak i Wspólnoty Europejskiej (WE)*, barwy niebieskiej, ułatwiającej optyczne wykrycie w razie uszkodzenia;
• wysokiej jakości smar plastyczny, odpowiedni do typowych zastosowań w warunkach przetwórstwa żywności i napojów, zaklasyfikowany przez NSF do kategorii H1**.
W skład gamy Food Line wchodzi 19 różnych standardowych rozmiarów łożysk kulkowych zwykłych z szerokiego asortymentu SKF, o średnicy z zakresu od 8 do 40 mm.
Zarówno niebieskie uszczelnienie, jak i środek smarny stworzono z myślą o zastosowaniach w przetwórstwie żywności i napojów – mówi David Oliver, dyrektor ds. europejskiego przemysłu spożywczego i napojowego w SKF. – Całość łożyska spełnia najbardziej wyśrubowane wymagania przepisów i norm dotyczących systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Propozycja ta w zupełności wyróżnia SKF, bowiem żaden z naszych konkurentów nie oferuje kompletnego rozwiązania w postaci łożysk kulkowych zwykłych ze stali nierdzewnej napełnionych smarem plastycznym dopuszczonym do kontaktu z żywnością i wyposażonych w zatwierdzone przez FDA i WE zabarwione na niebiesko uszczelnienie.
Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności takie jak HACCP kładą duży nacisk na kwestię bezpiecznej produkcji żywności. Wykorzystywane w produkcji podzespoły muszą być albo całkowicie bezpieczne dla żywności, albo wykrywalne. Wiele przypadków wycofania produktu z rynku wynika z możliwej obecności twardych lub ostrych przedmiotów, w związku z czym wykrywalność i bezpieczeństwo stosowania z żywnością należą do najbardziej priorytetowych cech wszelkich podzespołów wykorzystywanych w pobliżu strumienia przetwarzanej żywności. To samo dotyczy środków smarnych, i z tego powodu smary dopuszczone do kontaktu z żywnością coraz powszechniej stosuje się w skali całego zakładu, co ma na celu wyeliminowanie prawdopodobieństwa doprowadzenia do krytycznej części środka smarnego niedopuszczonego do kontaktu z żywnością.
Łożyska kulkowe zwykłe SKF ze stali nierdzewnej są wysoce odporne na korozję, dzięki czemu opierają się potencjalnie szkodliwemu wpływowi niezbędnych w branży spożywczej procesów intensywnego czyszczenia. Do zachowania tej wytrzymałości przyczynia się specjalne uszczelnienie, które zatrzymuje środek smarny wewnątrz łożyska i jednocześnie zapobiega przedostawaniu się do jego wnętrza płynu wykorzystywanego do zmywania maszyn.

* Mowa o części 177.2600 tytułu 21 kodeksu przepisów federalnych (CFR), dotyczącej artykułów kauczukowych przeznaczonych do wielokrotnego użytku w ramach wytwarzania, produkcji, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, transportowania i przechowywania żywności.
Z punktu widzenia WE spełnione wymagania w zakresie ogólnej migracji ustanowione przez zalecenie XXI niemieckiego federalnego instytutu analizy zagrożeń (Bundesinstitut für Risikobewertung) dotyczące materiałów kategorii 3
** Środek smarny zarejestrowany przez NSF jako substancja kategorii H1 (dopuszczalny przypadkowy kontakt z żywnością w obrębie i w otoczeniu stref przetwarzania żywności). Rejestracja NSF potwierdza, że środek smarny spełnia wymagania ustanowione wytycznymi FDA zawartymi w części 178.3570 tytułu 21 CFR.

Aby uzyskać więcej informacji na temat produktu, odwiedź następującą stronę internetową:
Łożyska kulkowe zwykłe SKF ze stali nierdzewnej dla przemysłu spożywczego
Źródło: SKF

Authors

Related posts

Góra
English