Zakład Pasta Food Company otwarty

Pasta food company_m

 

Francuska firma Stefano Toselli i belgijska Ter Beke otwarły zakład Pasta Food Company, zlokalizowany na terenach Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Opolu. Obecne zatrudnienie na poziomie 50 osób ma wzrosnąć o co najmniej dalszych 100 pracowników, poinformował dyrektor zarządzający Ter Beke Dirk Goeminne. Zakład został zbudowany kosztem ponad 80 mln zł.

Mamy nadzieję otworzyć się nie tylko na nowych, polskich klientów, ale zdobyć również inne rynki europejskie. Naszym celem jest zatrudnić w Opolu co najmniej 150 osób i osiągnąć obrót 250 mln zł rocznie – powiedział Goeminne.

Zakład jest wspólnym przedsięwzięciem francuskiej firmy Stefano Toselli – lidera na rynku schładzanej lasagne – oraz belgijskiej Ter Beke – producenta świeżej żywności. W fabryce produkowane są lasagne m.in. dla sieci sklepów Biedronka. To najnowocześniejszy zakład francusko-belgijskiego koncernu.

Zakład w Opolu ma powierzchnię 8 tys. m² i wyposażony został w nowatorskie linie do produkcji lasagne. Budowa obiektu trwała dwa lata.

Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna posiada w Opolu ponad 40 hektarów wolnego terenu. W mieście działa obecnie 11 strefowych firm, które zainwestowały 220 mln zł i stworzyły 800 miejsc pracy.

 

Źródło: ISBnews

Authors

Related posts

Góra
English