Tarcze do szlifierek kątowych

Artur Kordowski, Product Manager Würth Polska

Jak dobrać odpowiednią tarczę do cięcia i szlifowania?

Mając dostęp do praktycznie nieograniczonej oferty producentów narzędzi szlifierskich, niezwykle trudno jest wybrać te najbardziej odpowiadające przeciętnemu wykonawcy. To, co można zalecić każdemu, to zakup narzędzi wykonanych z najnowszych materiałów szlifierskich. Do cięcia lub szlifowania stali konstrukcyjnych czy stali szlachetnych najlepsze będą narzędzia wykonane z materiałów ceramicznych. Tarcze wykonane z nich cechują się zmniejszonym poziomem generowanego hałasu i znacznie szybszą obróbką materiałów – w porównaniu do stosowania w identycznych warunkach tarcz korundowych.

Obróbka materiałów nowoczesnymi tarczami ceramicznymi generuje znacznie mniej pyłów i iskier. Pierwsza cecha jest bardzo istotna mając na względzie zdrowie i bezpieczeństwo pracownika, ponieważ jest on narażony na mniejsze zapylenie. Natomiast mniej iskier przy obróbce stali to mniejsze zagrożenie pożarowe. Zapobiegamy powstawaniu szkód spowodowanych działaniem rozżarzonych iskier znajdujących się w miejscu prac szlifierskich – np. wtopieniu zeszlifowanego materiału w płytki ceramiczne lub szyby.

Innym czynnikiem (pomijając sprawność techniczną tarcz) jest długotrwałe narażenie obsługującego na drgania. Generowane są one przez zespół szlifierka + zastosowana tarcza. Im mniejszą masę wirującą na wrzecionie szlifierki zamontujemy – tym niższe wibracje będą powstawały. Ten czynnik jest bardzo istotny przy pracach szlifierskich. Stosowane dotychczas grube (z grubością dochodzącą do 7,0 mm) i ciężkie tarcze korundowe są zastępowane co najmniej o połowę cieńszymi i lżejszymi tarczami ceramicznymi do szlifowania.

Osobnym kryterium, o którym musi wiedzieć wykonawca, to rodzaj materiału, który będzie obrabiany. Do obróbki stali konstrukcyjnych (ze stali czarnej) przeznaczone są tarcze z wykonane z ziaren korundu naturalnego. Do szlifowania i cięcia stali nierdzewnych, kwasoodpornych, szlachetnych stosujemy tarcze z korundu cyrkonowego. Owo rozgraniczenie spowodowane jest obecnością siarki, chloru i żelaza w tarczach z korundu naturalnego, co przy kontakcie z elementami ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (lub ogólnie ze stalami szlachetnymi) powoduje ich korozję. Tarcze z korundu cyrkonowego są pozbawione powyższych pierwiastków w ilościach powodujących korozję. Omawiane powyżej tarcze ceramiczne mogą być stosowane do stali czarnych i szlachetnych – są bardziej uniwersalne.

 

Mariusz Musiałek, Product Manager, Berner Polska

Dobór tarcz do cięcia i szlifowania

Jak ważny jest dobór odpowiedniej tarczy podczas prac związanych z cięciem i szlifowaniem, wiedzą ci, którzy zetknęli się z tą materią choć raz. Oprócz średnicy tarczy jest jeszcze kilka ważnych parametrów, o których należy pamiętać aby wybrać odpowiedni produkt. Dobór zaczynamy od pytania o rozmiar. Średnica zewnętrzna tarczy definiowana jest przez posiadane urządzenie. Najczęściej spotykane na rynku szlifierki mogą pracować z tarczami o średnicach 115 mm, 125 mm lub 230 mm. Następnie zastanawiamy, się jaki materiał będziemy obrabiać. Różnica w tarczach w zależności od obrabianych materiałów nie jest widoczna gołym okiem. Subtelne różnice występują na poziomie budowy i dodatków w procesie produkcji, a konsekwencją jest szybkość cięcia/szlifowania i żywotność tarczy. Każda tarcza ma oznaczenie lub też piktogram mówiący do jakiego materiału można ją zastosować. Najczęściej spotykane tarcze:

  • do stali konstrukcyjnej, do metalu (tzw. stal czarna)
  • do stali nierdzewnej, do stali szlachetnej, (Stainless, inox)
  • do aluminium (AL)

Pozostaje jeszcze jeden krok, mianowicie dobór grubości tarczy. I tutaj zdania są podzielone, a dyskusje można prowadzić w nieskończoność. Jednak główna idea jest niezmienna – grubość przy tarczach do cięcia rośnie wraz z ich średnicą.

Przy średnicy tarczy 125 mm cieńsze tarcze o grubości np. 0,8 mm, 1 mm, 1,2 mm stosuje się do blach i materiałów cienkościennych. Grubsze (1,6 mm, 2 mm, 3 mm) mają większą sztywność, dlatego należy je stosować np. do cięcia rur czy profili, które muszą być ucięte idealnie równo. Nieco inaczej jest z tarczami do szlifowania, gdyż najczęściej spotykamy się z grubością 6 mm niezależnie od wielkości tarczy.

Reszta to nowinki techniczne jak np. specjalna otulina ziarna, która blokuje absorbcję wilgoci z otoczenia podczas procesu składowania.

Należy pamiętać, że nawet nowa tarcza narażona na dużą wilgoć traci swoje właściwości. Pamiętajmy również, że nie wolno używać tarcz po końcowym terminie przydatności wynoszącym 3 lata od daty produkcji, wybitej na wewnętrznym pierścieniu mocującym.

 

Autor: Tomasz Kurzacz

Artykuł pochodzi z czasopisma Główny Mechanik nr 1/2017

 

 

 

Authors

Related posts

Góra
English