Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

Stacje mycia CIP

Stacje mycia CIP są wykorzystywane głównie w zakładach przetwórstwa spożywczego, w których bardzo ważną rolę odgrywa dbałość o bezpieczeństwo żywności oraz spełnienie wymagań systemu HACCP.  Budowa każdej stacji mycia jest zawsze omawiana z klientem aby w jak największym stopniu spełniała jego oczekiwania.

Typowa stacja mycia CIP składa się z :

  • zbiornika na wodę czystą,
  • zbiornika na wodę powrotną (opcja),
  • zbiornika na środek kwaśny,
  • zbiornika na środek zasadowy,
  • zbiornika na środek dezynfekujący (opcja),
  • pompy dozujące środki chemiczne,
  • urządzenia do regulacji stężenia środków myjących,
  • urządzenia do regulacji przepływu (opcja),
  • urządzenia do regulacji temperatury,
  • szafa sterownicza.

Stacje mycia możemy podzielić w zależności od budowy na:

  • stacjonarne i kontenerowe,
  • jedno i wielotorowe,
  • ręczne, półautomatyczne i automatyczne.

Stacja mycia służy do mycia wybranego obiektu w tzw. systemie zamkniętym. Podczas procesu mycia urządzenie kontroluje takie parametry jak:

  • przepływ,
  • stężenie środków myjących,
  • temperatura mycia,
  • czas.

W przypadku kiedy stacja mycia ma możliwość przeprowadzenia procesu dezynfekcji, wyróżniamy:

  • dezynfekcję termiczną (para, gorąca woda),
  • dezynfekcję chemiczną (roztwór chemiczny o określonej temperaturze i stężeniu).

Dezynfekcja chemiczna odbywa się na bazie środków chemicznych:

  • zawierających kwas,
  • zawierających chlor,
  • zawierających aktywny tlen.

W związku z pojawieniem się jednofazowych środków chemicznych wykorzystywanych w stacjach mycia klient ma możliwość oszczędności czasu oraz czynników energetycznych.

Wyposażenie stacji mycia w zbiornik wody powrotnej pozwala na wykorzystanie wody z ostatniego płukania do płukania wstępnego przy myciu kolejnego obiektu, co w znacznym stopniu ogranicza zużycie wody oraz emisji ścieków.

Układ sterowania stacją mycia ma możliwość wizualizacji i archiwizacji wybranych parametrów mycia oraz identyfikacji użytkownika w celu nadawania uprawnień dostępu do poszczególnych funkcji.

 

Stacja mycia CIP. Źródło: Pro-mill

 

 

Autor: Sabina Frysztacka

 

R E K L A M A

Każda firma zajmująca się produkcją kładzie duży nacisk na utrzymanie wysokiej jakości produktów, zatem czyszczenie linii produkcyjnych staje się obowiązkiem. Nieprawidłowa konserwacjia taśmy przenośnikowej traci oryginalny charakter przez źle umyte podłoże, które może się przypalać i tworzyć ewentualne zatory i blokowanie ruchu. Czasami skutkuje to nawet koniecznością zatrzymania produkcji celem usunięcia usterek.

W efekcie kosztuje to czas, który w hali produkcyjnej jest bardzo cenny dla przedsiębiorstwa.

Istnieją rozwiązania czyszczące takie jak skrobaki czy szczotki, jednak jednym z efektywnych sposobów konserwacji linii produkcyjnej jest mycie parowe z użyciem parownicy przemysłowej.

Tutaj godne polecenia są 3 produkty:

Steam Plant – System mycia przenośników taśmowych
Przemysłowa parownica Steam Box Vac Pro 10 bar od Tecnovap
Przemysłowa Steam Box Vac Industrial 10 bar z odkurzaczem od Tecnovap

 


 

 

 

Artykuł pochodzi z czasopisma Główny Mechanik nr 6/2016

 

Authors

Related posts

Góra
English