Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

Stacje mycia CIP

Stacje mycia CIP są wykorzystywane głównie w zakładach przetwórstwa spożywczego, w których bardzo ważną rolę odgrywa dbałość o bezpieczeństwo żywności oraz spełnienie wymagań systemu HACCP.  Budowa każdej stacji mycia jest zawsze omawiana z klientem aby w jak największym stopniu spełniała jego oczekiwania.

Typowa stacja mycia CIP składa się z :

  • zbiornika na wodę czystą,
  • zbiornika na wodę powrotną (opcja),
  • zbiornika na środek kwaśny,
  • zbiornika na środek zasadowy,
  • zbiornika na środek dezynfekujący (opcja),
  • pompy dozujące środki chemiczne,
  • urządzenia do regulacji stężenia środków myjących,
  • urządzenia do regulacji przepływu (opcja),
  • urządzenia do regulacji temperatury,
  • szafa sterownicza.

Stacje mycia możemy podzielić w zależności od budowy na:

  • stacjonarne i kontenerowe,
  • jedno i wielotorowe,
  • ręczne, półautomatyczne i automatyczne.

Stacja mycia służy do mycia wybranego obiektu w tzw. systemie zamkniętym. Podczas procesu mycia urządzenie kontroluje takie parametry jak:

  • przepływ,
  • stężenie środków myjących,
  • temperatura mycia,
  • czas.

W przypadku kiedy stacja mycia ma możliwość przeprowadzenia procesu dezynfekcji, wyróżniamy:

  • dezynfekcję termiczną (para, gorąca woda),
  • dezynfekcję chemiczną (roztwór chemiczny o określonej temperaturze i stężeniu).

Dezynfekcja chemiczna odbywa się na bazie środków chemicznych:

  • zawierających kwas,
  • zawierających chlor,
  • zawierających aktywny tlen.

W związku z pojawieniem się jednofazowych środków chemicznych wykorzystywanych w stacjach mycia klient ma możliwość oszczędności czasu oraz czynników energetycznych.

Wyposażenie stacji mycia w zbiornik wody powrotnej pozwala na wykorzystanie wody z ostatniego płukania do płukania wstępnego przy myciu kolejnego obiektu, co w znacznym stopniu ogranicza zużycie wody oraz emisji ścieków.

Układ sterowania stacją mycia ma możliwość wizualizacji i archiwizacji wybranych parametrów mycia oraz identyfikacji użytkownika w celu nadawania uprawnień dostępu do poszczególnych funkcji.

 

Stacja mycia CIP. Źródło: Pro-mill

 

 

Autor: Sabina Frysztacka

 

Artykuł pochodzi z czasopisma Główny Mechanik nr 6/2016

 

Authors

Related posts

Góra
English