Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

Czyszczenie suchym lodem jest więc nieabrazyjne, suche, ekologiczne, dokładne i szybkie. W procesie tym nie powstają żadne dodatkowe odpady oraz zachowane są bardzo wysokie standardy bezpieczeństwa pracy. Oprócz usuwania zabrudzeń z wymienionych wyżej maszyn i urządzeń, sprawdza się podczas czyszczenia form, płyt do wafli, patelni, stacji napinania taśmociągów, mikserów, krajalnic, szatkownic, wag, drukarek, etykieciarek, klejarek, pakowaczek, szaf sterowniczych, elektryki, wentylatorów, dmuchaw, sprężarek czy chłodnic. Natomiast zgodnie z radą Ireneusza Ronkowskiego, należy też pamiętać, że regularne czyszczenie znacznie wydłuża czas eksploatacji.

 

Źródło: Eco-service

 

Preparaty czyszczące

W przypadku, gdy zakład produkcyjny decyduje się na inną metodę czyszczenia niż zastosowanie pary wodnej lub suchego lodu, konieczne jest wybranie odpowiednich środków czyszczących. Jak mówi Grzegorz Wieczorek, właściciel firmy EKO-WIK P.H., czyszczenie parą czy suchym lodem jest mało popularne ze względu na związane z tym koszty. Bywa również tak, że zastosowanie preparatów chemicznych to jedyna skuteczna metoda – na przykład w przypadku zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego, które wyposażone są w zamknięte ciągi technologiczne i korzystają ze stacji mycia CIP. Użycie samej pary nie usunęłoby wszystkich pozostałości owoców i warzyw, jest ona ewentualnie stosowana do dezynfekcji. Natomiast stacje CIP wykorzystuje się też w innych zakładach.

Dawniej we wszystkich przedsiębiorstwach spożywczych do mycia stosowano sodę kaustyczną i kwas azotowy, a do dezynfekowania – podchloryn sodu. Okazuje się, że obecnie wiele zakładów wciąż pozostaje przy tych metodach, a przecież dostępne są nowoczesne preparaty chemiczne, które dostosowane są do potrzeb różnych przedsiębiorstw. Można podzielić je na myjące, myjąco-dezynfekujące i dezynfekujące, a także na alkaliczne, kwaśne oraz neutralne. Wszystkie powinny być dozowane zgodnie z instrukcją.

Wśród środków alkalicznych, czyli zasadowych, można znaleźć preparaty służące do czyszczenia komór wędzarniczych, piekarników, frytkownic, grilli, które usuwają różnego rodzaju zabrudzenia, w tym przypalony tłuszcz, sadzę, plastik czy żywicę. Część z nich przeznaczona jest do stosowania z urządzeniami pianowymi. Z kolei na przykład formy, które na pierwszy rzut oka trudno doczyścić, powinny znaleźć się w kąpieli wodnej wraz z alkalicznym preparatem do mycia elementów aluminiowych. W grupie tej znajdują się również płyny do mycia naczyń oraz do zmywarek. Jeśli chodzi o powierzchnie mające kontakt z tłuszczami oraz cysterny do ich przewożenia, warto korzystać ze środków do mycia i odtłuszczania, które rozpuszczają nie tylko tłuszcze i oleje, ale także brud, nawet jeśli zostaną rozprowadzone w zimnej wodzie. Należy wspomnieć tu również o preparatach zasadowych, które jednocześnie myją i dezynfekują. Z powodzeniem stosuje się je w zakładach przetwórstwa mięsa i ryb, mleczarniach, browarach oraz innych zakładach przemysłu spożywczego. Pośród nich warto wymienić środki przeznaczone do stacji mycia CIP.

 

Stacja mycia CIP. Źródło: B&P Engineering

 

Authors

Related posts

Góra
English