Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

Czyszczenie parą wodną

Wykorzystanie możliwości myjących i dezynfekujących suchej pary o wysokiej temperaturze jest skuteczne, a zarazem oszczędne. Nie wymaga bowiem zużywania dużych ilości wody ani kupowania środków chemicznych oraz znacznie skraca czas używania myjki przemysłowej. Stosowane są tutaj urządzenia, które wyposażone są w kompresor, dzięki któremu para wodna wydostaje się z nich w sposób strumieniowy. W przypadku mocnych zanieczyszczeń, oprócz temperatury, dużą rolę odgrywa również wysokie ciśnienie strumienia pary. Woda jest tu jednocześnie nośnikiem ciśnienia (energia kinetyczna) i temperatury (energii cieplna). Do podgrzewania służy bojler – elektryczny, olejowy lub gazowy.

Myjki przemysłowe przeznaczone do czyszczenia parą wodną można podzielić na mobilne i stacjonarne. Do drugiej grupy należą między innymi wielostanowiskowe instalacje wysokociśnieniowe. Natalia Bała tłumaczy: – Urządzenia mobilne sprawdzają się w sytuacjach, gdy proces mycia wysokociśnieniowego wykorzystywany jest od czasu do czasu na różnych stanowiskach. Jeśli stosowane są w przemyśle spożywczym, powinny mieć obudowy, umożliwiające odpowiednie utrzymanie higieny. Kółka transportowe oraz węże wysokociśnieniowe również powinny być wykonane z odpowiednich tworzyw. W uzasadnionych przypadkach mają być to materiały odporne na tłuszcze zwierzęce i inne agresywnie działające substancje. Z kolei w razie regularnego (codziennego) mycia uzasadnione jest wykorzystywanie urządzeń stacjonarnych oraz centralnych instalacji wysokociśnieniowych. Takie rozwiązanie pozwala ulokować wysokociśnieniową jednostkę centralną poza halą produkcyjną. Jest to wskazane ze względów higienicznych. Wpływa też korzystnie na kwestie związane z eksploatacją urządzenia, które pozostaje poza strefą prac, co zapobiega przypadkowym uszkodzeniom, zalaniu wodą, ogranicza osobom nieupoważnionych dostęp do urządzenia oraz ułatwia prace serwisowe. Systemy centralnego mycia wysokociśnieniowego stosowane są w niemal wszystkich dziedzinach przemysłu spożywczego. Szczególnie przy produkcji mięsnej, przetworów owocowo – warzywnych, w tym napojów oraz wyrobów mlecznych. Czyszczenie za pomocą pary wodnej sprawdza się również w piekarniach czy cukierniach.

 

Czyszczenie parą pasa przenośnika. Źródło: Menikini

 

Zdaniem Kamila Kowalskiego właściciela firmy Eco-Service, w przypadku wykonywania niektórych rodzajów prac związanych z utrzymaniem czystości w przedsiębiorstwach spożywczych, wykorzystanie z pary o odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu, może być skuteczniejsze niż zastosowanie suchego lodu: – W większości przypadków metoda czyszczenie suchą parą pod ciśnieniem do 10 atmosfer pozwala na całkowite usunięcie problemu bez grama chemii. Niewątpliwie jej zaletą jest też bezpieczeństwo pracowników, którzy nie są narażeni na kontakt z niebezpiecznymi środkami. W ekstremalnych przypadkach, takich jak na przykład czyszczenie wózków piekarniczych czy starych zapieczeń w piecach piekarniczych, można wspomagać się biodegradowalnymi preparatami. Moim zdaniem urządzenia umożliwiające stosowanie suchego lodu są bardzo drogie, a czyszczenie nimi jest zbyt czasochłonne.

Oprócz czyszczenia, odtłuszczania i dezynfekowania sufitów, ścian oraz maszyn czy urządzeń, zastosowanie suchej pary sprawdza się również w przypadku podłóg, powierzchni roboczych, pieców, konstrukcji stalowych, lodówek, chłodnic, klimatyzatorów, kanałów wentylacyjnych, filtrów, okapów, oświetlenia, a także ścian wewnątrz budynków.

 

Stacja mycia CIP. Źródło: B&P Engineering

 

Authors

Related posts

Góra
English