Mycie i czyszczenie w przemyśle spożywczym

Źródło: PRO-WAM

 

Jednym z najważniejszych zagadnień dotyczących zakładów przemysłu spożywczego, jest utrzymanie odpowiedniej czystości pomieszczeń oraz urządzeń produkcyjnych. Ma to znaczenie z punktu widzenia spełniania norm higieny, a także zapobiegania występowaniu awarii maszyn i optymalizacji produkcji.

Każde przedsiębiorstwo działające na rynku spożywczym może wybierać spośród kilku różnych metod czyszczenia pomieszczeń produkcyjnych, maszyn i urządzeń. Żeby podjąć ostateczną decyzję w tej sprawie, trzeba zapoznać się z owymi metodami oraz zakresem ich zastosowania, a także rozważyć ich wady i zalety.

 

Trzy strefy w zakładach przemysłu spożywczego a sposób czyszczenia

Bez względu na to, jaki rodzaj żywności produkuje dany zakład, można wyróżnić w nim trzy ważne strefy:

  • przyjmowania i przechowywania surowców,
  • produkcji
  • magazynu wyrobów gotowych i spedycji.

Zarówno w pierwszej, jak i w trzeciej strefie mamy do czynienia z załadunkiem lub rozładunkiem transportów oraz składowaniem towarów. Jednak, jak mówi Natalia Bała, pracownik działu marketingu w firmie Kärcher, często pomijanym lub wręcz lekceważonym zagadnieniem jest kwestia odpowiedniej czystości placów manewrowych i podjazdów pod rampy. Ograniczenie ilości kurzu przed magazynami znacząco zmniejsza jego przedostawanie się do wnętrza i osiadanie na zgromadzonych surowcach lub wyrobach gotowych. Łatwo można się uporać z tym problemem stosując nowoczesne zamiatarki przemysłowe z systemem odsysania pyłu oraz filtracją. Ręcznie prowadzone zamiatarki z trakcją lub większe z fotelem dla operatora, umożliwią szybkie i skuteczne usunięcie luźnych zanieczyszczeń. Zamiatarki z zasilaniem bateryjnym mogą być stosowane również we wnętrzach i skutecznie sprzątać powierzchnie magazynowe z rozsypanych surowców, drzazg z palet czy resztek opakowań. Duże powierzchnie magazynowe wymagają również czyszczenia na mokro. Tu najlepiej sprawdzają się wydajne maszyny szorująco-odsysające z fotelem dla operatora ze zbiornikami o pojemnościach 90, 150 lub 250 litrów.

 

Stacja mycia CIP. Źródło: B&P Engineering

 

Authors

Related posts

Góra
English